Home » Duurzaam en circulair asfalt heeft de toekomst

Duurzaam en circulair

In de wegenbouw neemt de vraag naar duurzame producten snel toe. In antwoord hierop ontwikkelde ons zusterbedrijf Pelt & Hooykaas een nieuw duurzaam en circulair asfalt.

Pelt & Hooykaas is al 90 jaar dé specialist in productie en levering van secundaire bouwgrondstoffen. Samen met aannemingsbedrijf Forteck ontwikkelden zij een nieuwe asfaltsoort. De asfaltweg van de toekomst bestaat uit een fundatie van BGS-Base staalslak. Deze fundering heeft een hoge verbrijzelingsweerstand en voorkomt spoorvorming. Daarop komen een tweetal lagen asfalt, beide tevens op basis van staalslakken. Dit nieuwe asfaltmengsel is stabiel, slijtvast en bovenal circulair. Samen vormen deze onder- en toplaag een circulaire, toekomstbestendige en duurzame terrein- of wegverharding.

In overleg met Forteck, het Asfalt Kennis Centrum en de Asfaltcentrale Rotterdam Rijnmond zijn de juiste korrelgradaties voor de twee lagen asfalt bepaald. De hoog stabiele onderlaag is acht centimeter dik. De toplaag bestaat, naast staalslakken, ook uit gewassen hoogwaardig porfierzand. De keuze voor dit materiaal is gemaakt vanwege de goede hechting aan bitumen, de hoge verbrijzelingsweerstand en zeer slijtvaste eigenschappen. In Rotterdam is het buitenterrein van Pelt & Hooykaas als eerste voorzien van het nieuwe asfalt.

BGS-Base fundering en het nieuwe asfalt op basis van staalslak zijn circulair, hiermee geeft de Pelt & Hooykaas Groep, zusterbedrijf van De Hoop Bouwgrondstoffen, samen met partners invulling aan een duurzame en circulaire toekomst.

Bent u geïnteresseerd in dit nieuwe mengsel? Neemt u dan contact met ons op.

Wilt u een offerte ontvangen?

Bij ieder project denken wij graag mee.

Offerte