Home » Innovatie: warmte-accu

Duurzame warmte dankzij Ekoliet beton Type A

De nieuwe betonsoort die Pelt & Hooykaas samen met de Hoop Terneuzen heeft ontwikkeld, blijkt ook zeer goed toepasbaar te zijn in een warmte-accu. [zie hiervoor onze voorgaande berichtgeving]. Het is nu een kwestie van verder ontwikkelen en waar mogelijk verfijnen. Dan kan het breed worden ingezet.

Ekoliet beton Type A

Wij maakten eerder al melding van de ontwikkeling van een nieuwe betonsoort. Eentje die volledig bestaat uit staalslakken, een bijproduct van de staalproductie door Tata Steel uit IJmuiden. Dat deze betonsoort uiterst duurzaam is, komt vooral doordat er geen cement voor nodig is, evenmin als de gebruikelijke natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld zand. Inmiddels is gebleken, dat de toepassingsmogelijkheden heel ver gaan.

Warmte-accu

Een warmte-accu heeft het principe om duurzaam gewonnen energie op te slaan wanneer je het niet nodig hebt en weer terug te geven als je het wel nodig hebt. Die energie wordt omgezet in warmte. En daarvoor heb je materiaal nodig, dat die warmte -met temperaturen tot wel 500o Celsius- kan vasthouden en zo nodig weer teruggeeft. Na het testen met basalt en een Duitse staalslak, kwam de bedenker en maker van de CESAR warmte-accu, het bedrijf Nice Developments, uit bij Pelt & Hooykaas.

Duurzaam

Staalslakken zijn zoals gezegd een bijproduct. Daarnaast is het altijd volledig recyclebaar. Zo bezien is het product dus al sowieso duurzaam te noemen. Belangrijke bijkomstigheid is, dat het Ekoliet beton type A geen andere materialen nodig heeft, zoals cement en zand. Daarnaast blijken deze staalslakken veel zwaarder dan het reguliere beton. En dat heeft als voordeel dat het warmte veel beter en langer vasthoudt. Belangrijk natuurlijk voor de energietransitie, waar de warmte-accu zich op richt.

Testen en onderzoeken

Natuurlijk gaat men niet over één nacht ijs en wordt de warmte-accu, die voorzien is van het Ekoliet beton Type A uitvoerig getest. Onderzocht wordt of het product functioneert zoals het behoort, én of de staalslakken de hoge temperatuur van wel 500o Celsius ook werkelijk lang genoeg vasthouden.

Toepassingen

Als blijkt, dat het allemaal voldoet aan de wensen en eisen, dan kan het bouwen/leveren van de warmte-accu met het Ekoliet beton Type A van Pelt & Hooykaas in nieuwbouwwoningen van start. De interesse in veel aankomende projecten is in elk geval groot, zoals onder andere in het Brabantse St. Oedenrode. Nu wordt de warmte-accu verder ontwikkeld en de toepassing van de staalslakbeton nog verder verfijnd. Maar de toekomst ziet er wat dat betreft goed uit want er staan al meerdere nieuwe projecten te wachten op de toepassing van de CESAR warmte-accu.

Vertel mij meer

Door de toepassing van het Ekoliet beton Type A werd het mogelijk om een relatief kleine warmte-accu te bouwen, die toch langdurig een zeer hoge temperatuur -tot wel 500o Celsius- kan vasthouden. Zo is er op meerdere fronten een grote duurzame slag geslagen. De energie uit de zomer wordt immers opgeslagen en omgezet in warmte in een warmte-accu. We vertellen graag meer.

Offerte