Home » Pelt & Hooykaas innoveert

Pelt & Hooykaas innoveert

De productie van beton is eigenlijk een enorme belasting van het milieu. Beton bestaat namelijk uit een mengsel van cement als bindmiddel met een of meerdere primaire toeslagmaterialen zoals zand, grind en/of steenslag. Pelt & Hooykaas heeft nu beton ontwikkeld, wat volledig bestaat uit Ekoliet®. Dat is enorm duurzaam en voor het milieu enorme winst.

 

Cement

Cement is voor het ‘ouderwetse’ beton van wezenlijk belang. Het wordt verkregen door kalksteen bij een zeer hoge temperatuur chemisch te splitsen. Het droge mengsel van cement met een of meerdere materialen wordt betonmortel genoemd. Bij het splitsen van kalksteen, om cement te verkrijgen, komt echter enorm veel CO2 vrij. Daarmee is de productie van beton behoorlijk milieubelastend. In algemene cijfers wordt wel aangegeven, dat de cementindustrie voor ongeveer 5% van de wereldwijde CO2 uitstoot verantwoordelijk is.

 

Toepassingen

Beton is het meest gebruikte bouwmateriaal. Jaarlijks wordt er wereldwijd circa 9 miljard ton beton geproduceerd, waarvan alleen in ons land al zo’n 14 miljoen m³ oftewel 14 miljard liter. Beton wordt nog altijd vooral toegepast voor het bouwen van huizen, kantoorpanden, bruggen, tunnels, kunstwerken en zelfs voor zwembaden. Om de uitstoot van CO2 terug te dringen, is verduurzaming in de toepassing van beton, of van de samenstelling dus heel belangrijk.

 

Ekoliet® en beton

Volledig passend in haar missie en visie is Pelt & Hooykaas, in samenwerking met de Hoop Bouwgrondstoffen, voortdurend op zoek naar kansen om producten te verduurzamen. In de nodige productontwikkeling en mogelijk nieuwe product-markt combinaties wordt dan ook continu geïnvesteerd. En dat heeft zoal z’n vruchten afgeworpen. Door Pelt & Hooykaas is namelijk een nieuw soort beton ontwikkeld wat volledig bestaat uit Ekoliet®. Dat betekent een betonsoort waar geen cement en geen primaire grondstoffen voor nodig zijn. Deze nieuwe betonsoort is daarmee vele malen milieuvriendelijker en minder belastend.

 

Toepassingen

Alle mogelijke toepassingen van deze Ekoliet® beton worden nog verder onderzocht. Zo worden al betonnen producten gemaakt die niet-constructief zijn, zoals grasbetontegels. Of en in welke mate het ook constructief kan worden toegepast is de volgende stap. Duidelijk is al wel, dat het door de tijd eerder harder en sterker wordt dan dat het zwakker wordt.

 

Warmte dragend

Naast de toepassing van Ekoliet® beton in de bouw of in bepaalde producten, is het ook zeer geschikt gebleken om warmte vast te houden. Omwille van de energietransitie zou daar wel eens een grote kans kunnen liggen.

 

 

Een duurzaam betonsoort

De productie van het bekende, oude beton is enorm milieubelastend. Door Pelt & Hooykaas is samen met De Hoop Bouwgrondstoffen een betonsoort ontwikkeld die volledig bestaat uit Ekoliet®; de Ekoliet® Beton. De toepassingsmogelijkheden zijn er deels al, zoals het vasthouden van warmte en als onderwaterbeton. Interesse om te kijken hoe dit voor uw bedrijf van toepassing kan zijn?

Offerte